2009. május 28., csütörtök

Felmondás

FODAT (1995-2009)

Mennyi is a 38-ból a 23 és fél?
Szinte gyerekből (mert visszagondolva akkor még jócskán az voltam, még úgy is, hogy már volt egy két és fél éves lányom) igazán felnőtté válás.
Ennyit töltöttem itt, ezek között a nők között, akik velem voltak a válásom, az új párom megtalálása, a két kisebb gyerekem megszületése, a gyerekeim cseperedése, az autóbalesetünk és az abból való felépülés alatt, ahogy én is velük az életük nagyon fontos és apró-cseprő történései közben, amik ezalatt a 14 év alatt történtek.

Most vége. Nem tudom még elképzelni, hogy máshol is tudnék dolgozni.
Bár egyelőre más terveim vannak, nem a dolgozás, amihez most épp megfelelőek a körülmények. Csak hirtelen jött, és nem ilyen áron szerettem volna.

2009. május 27., szerda

Azt hiszem, olyan vagyok mint Malacka a Micimackóból.
Mindig megtalálom, mi az, amin tökjól lehet idegeskedni, amitől félni lehet.

Ezt kezdtem el írni május 27-én, félbehagytam, hogy majd folytatom. Aztán másnap, ami történt, eggyel feljebb található.

2009. május 26., kedd

Pelenka

Barbarának 16-17 évvel ezelőtt tetrapelenkát használtam; néha, orvoshoz menvén vagy utazáshoz "pempörsz"-öt :-), ami akkor még különleges luxusnak számított. Na, rá is fáztam kétszer is, az orvosi váróban kicsomagoltam a gyereket, és tele volt a feneke piros pöttyökkel. Hú, pont most, mit fognak szólni? Aztán rájöttem, hogy biztos a pelenkától, mitől lenne pont mindig akkor, amikor a műanyag van rajta?
Az anyukám megmutatta, hogyan kell a pelust kezelni, kiöblítve ment a műanyag vödörbe, este, lefekvés előtt rá a mosópor, forróvíz, egész éjjel ázott, aztán reggel kiöblögetni, centrifugázni, és teregetni. Szép fehérek voltak. Beszedtem, nem vasaltam (Anya azt mondta, felesleges), kicsit meghúzkodva összehajtottam, ronda, műanyag guminadrággal kellett ráadni a babapopsira.

7 évvel később, amikor Ádám született, már "ciki" lett volna textilpelenkát használni, meg aztán könnyebb is volt az eldobhatóval bánni, eszembe se jutott volna máshogy.

2006-ban, amikor Kristóf benne volt a pocakomban, kaptam kölcsön (biztos a Krisztitől) egy csomó régi Kismamát, és úgy emlékszem, az egyik olvasói levélben, amik az újság végén vannak, olvastam a modern mosható pelenkákról. Nagyon fellelkesültem, nosza, neki a netnek, fórumoknak, próbáltam minél többet megtudni róla, de nem voltam teljesen biztos benne, illetve az ára némileg visszatartott, mert mi van, ha mégse akarok majd így pelenkázni? Meg nem is igen láttam át először persze, hogy mit, mivel, hogyan, és akkor hogyan is kell mosni? Vettem még szülés előtt egy Bambino próbacsomagot a Babanaturától, mert az tűnt a legolcsóbb megoldásnak, és közben folyamatosan olvastam mások tapasztalatait a nlc-n és a babanet-en.
Megérkezett a pelus és a külső hozzá, irtó aranyos volt, alig vártam, hogy már a gyerek is legyen bele (mondjuk azt pelenkától függetlenül nagyon vártam már), és amikor végre kipróbáltuk, akkor már azt is láttam, hogy ez nekem tetszik. Jó érzés, hogy finom textilbe rakom a csöpp popsiját, ami biztos kellemes neki, hiszen nekem is jobb, amikor éppen nincs semmi műanyag vacak az alsóneműmben (egyébként később erről is tettem, mármint a magam műanyag vacak-mentesítéséről, de arról még inkább nem írnék ide nyilvánosan, de lehet, hogy egyszer azt is kielemzem). Ezek után nekiláttam bevásárolni pelenkákból, de még mindig szem előtt tartva a takarékosságot is, a Popolini prefoldjaiból tankoltam fel, kiegészítve 5 darab Monapel All-in-One-nal, és 4 Popolini nadrágpelenkával. Ezeket a Kékpandá-tól vettem, mert csak náluk lehetett popo-prefoldot kapni.
Külsőnek Popolini, illetve Bambino Mio külsőket használtunk. Kb. egy éves volt Kristóf, amikor kötöttem két gyapjúkülsőt is, amikben irtó cuki volt, mint egy régi kisgyerek a forrónadrágjában :-)
Az úszópelenkánk is moshatós: ImseVimse (akkoriban éppen nem lehetett egyik magyar webáruházban sem kapni olyat, ami méretben is jó lett volna, meg nem is ronda, sőt a szombathelyi B.nban sem volt, ezért rendeltem külföldről).
Csak sajnos, később elszúrtam a dolgot. Olyan másfél, egy és háromnegyed éves lehetett, amikor már kezdte kinőni ezeket a pelenkákat, és akkoriban már a pelenkázás se volt túl könnyű, ugyanis mindig valami más, fontosabb, sürgősen elintézendőbb dolga volt, alig tudtam az eldobhatót is ráadni, nem még a hajtógatósat. Így aztán egyszer is inkább azt adtam rá, meg következő alkalommal is, aztán szépen mindig. Aztán nem is vettem meg a nagyobb méretű prefoldokat, a nadrágpelenkák még egy darabig jók voltak, de csak olyankor kerültek használatba, amikor mondjuk fürdés előtt egy órával már muszáj volt tisztába tenni, vagy vasárnap délelőtt az usziba menet csak egy órát kellett, hogy pelenka legyen rajta a felkeléstől számítva, és nem akartam elpazarolni egy egész eldobhatót. Később újra próbálkoztam, tetra pelenkákkal a gyapjúkülsőbe, de nem szerette, elszokott tőle, jobb volt neki a kicsi csomagú, én pedig nem is ágálhattam ellene, hiszen én voltam a hunyó.
Nem tudom, ha maradtunk volna a moshatónál, talán már hamarabb le is szokott volna a pelenkáról, azt mondják a hozzáértők, hogy ez így van. Logikus is, hiszen ki szeretne pisis pelusban ficeregni, de az eldobós mindent elnyel, nem érzi a kisfiú, hogy bement a pisi.

Mama is és én is próbálkoztunk egy ideje, hogy ne vegyen fel pelenkát, de Kristóf hajthatatlan, nem ér ő rá azt figyelni, mikor kellene wc-re menni, egyszerűbb a pelenkába engedni, ki is verte mindig a tam-tam-ot, ha nem akartam adni rá. Amikor mégse tettem, mert már csak félóra volt a fürdésig, és befejezte a hisztit, kétszer is szaladt pisilni, tehát készen volt rá, hogy elhagyjuk, csak nem akarta.

Múlt csütörtökön azonban uszi után Apa azt mondta neki, nahát, ez az anya meg nem csomagolt pelenkát, most anélkül kell hazamenni. Be is jött, hazáig kétszer is pisilt - egyszer az uszoda mosdójában, ahová a fiúk pisilnek, egyszer meg az autó mellé, a fűbe :-)
Pénteken reggel nem volt rá idő, győzködni, de szombaton én váltam hajthatatlanná. Válogattunk az alsónadrágok között, megkerestük a legmegfelelőbbet (Kristóf megmondta, melyik legyen), és elindultunk benne meg rövidgatyában a boltba meg a játszóra. Egész nap így volt, a délutáni alvás alatt is, másnap délelőtt is, aztán aznap délután meg hétfőn délután a Mama alváshoz adott rá, de hétfőn már alváskor sem ment bele semmi.

Úgyhogy a szopi után a pelenkáról is leszoktunk. Most már tutira két nagyfiam van :-)

2009. május 7., csütörtök

Orvosnál

2009. 04. 14. allergológia: jelen panaszok: október óta 3 alkalommal befulladt, utoljára 2 hete. Rectodelt 100 mg, Teophyllines kúpot, Spiropentet, köptetőt kapott. Hason, fartájon kiütések vannak. Korábban T. Singulair mini szedése után 1 héttel hason, fartájon kiütések jelentkeztek. Singulair mini elhagyását követően is voltak kiütései. Nem kontrollált asthma bronciale.; diagnózis: Asthma, k.m.n.; gyógyszerezés: Singulair mini 4 mg rágótabletta (napi egy 1*1); egyéb vizsgálatok: Prick teszt: negatív, tesztelés alatt panaszmentes. P: 84/min, Alimentaris sor: negatív.